Syswin Solutions a dezvoltat în ultimul an mai multe aplicaţii care se încadrează în noul trend tehnologic al Internetului Lucrurilor (IoT) şi care presupune un obiect – un senzor – comunicaţie fără fir – analiză de date – aplicaţie. Cele prezentate în continuare ţintesc un domeniu şi el la modă, Smart City, dar foarte important pentru confortul nostru zilnic.
În privința senzorului de câmp magnetic, au fost luate în considerare trei oferte: MAG3110 (NXP), HMC5883L (Honeywell Aerospace) și LIS3MDL (ST). Deoarece distribuitorul ne-a informat ca NXP va întrerupe fabricarea circuitului Xtrinsic MAG3110 three-axis digital magnetometer, iar pe site-ul Digikey.com circuitul de la Honeywell apărea ca “obsolete”, a fost aleasă soluția de la ST.
În etapa de testare în condiții reale efectuată într-o intersecție bucureșteană în paralel cu o buclă inductivă s-a constatat o mai bună contorizare a vehiculelor de către senzorul de câmp magnetic. Confruntând cu numărătoarea efectivă făcută de un observator uman timp de mai multe perioade, bucla inductivă pierdea sistematic din numărul vehiculelor. Senzorul magnetic oferă transmisie fără fir de la o adâncime de până la 30cm, nefiind afectat de lucrările de modernizare desfășurate la nivelul stratului de uzură al asfaltului și fiind insensibil la fenomenele atmosferice (ceață, ploaie, zăpadă), lumină ambientală. Soluția completă SysTraffic permite integrarea rapidă în sistemele de gestionare a traficului cu ajutorul gateway-ului LoRa, la o frecvență de transmisie sub-1GHz.
SysParking
Testarea în condiții reale a fost efectuată în mai multe zone din Alba Iulia timp de un an, atât pentru managementul parcării, cât și pentru detectarea parcării ilegale.
De asemenea, a fost testat în cadrul mai amplu al Proiectului Pilot “Alba Iulia Smart City 2018”, primul de acest gen din România, care a mai inclus și monitorizarea parametrilor de calitate a aerului într-una dintre intersecțiile foarte circulate din oraș. Deoarece stația de monitorizare a calității aerului este instalată în aceeași intersecție cu sistemul de măsurare a volumului de trafic, se poate face și corelarea informaţiilor cu scopul de a determina impactul volumului de trafic asupra calităţii aerului.
Numitorul comun Intenţionat nu s-a menţionat în cadrul prezentării aplicaţiilor tipul de comunicaţie deoarece el constituie un element comun.
De departe cel mai mare consumator de energie, modulul de comunicație LoRa a necesitat un studiu mai aprofundat de piață. Există destul de mulți producători în Europa (Italia, Germania, Elveția), Statele Unite ale Americii și, evident, în China, parte din ei figurând și în tabelul de mai sus. Criteriile de selecție au inclus performanțele tehnice (frecvența, consumul maxim în modurile de transmisie, recepție, power down, sensibilitatea s.a.) disponibilitatea pe piața locală, prețul de achiziție, iar nu în ultimul rând, ușurința programării. Din intersecția acestor considerente a fost aleasă ultima opțiune, aceasta ducând și la obținerea unui preț de vânzare competitiv.
Soluția SysParking utilizează un concentrator LoRa, SmartGWay, produs tot de Syswin Solutions, care este un dispozitiv hardware tip gateway ce permite transmiterea de date din rețeaua de senzori SysParking spre centrul de gestionare a parcării. Dispunând de 16 canale, concentratorul poate deservi practic un număr nelimitat de noduri (teoretic 60.000), limitarea fiind dată de condiția de vizibilitate directă. Dispozitivul face trecerea de la rețeaua LoRa 433 MHz, la GPRS sau LAN. SmartGWay poate fi integrat în orice sistem de gestionare a traficului.
Tensiunea de alimen- tare poate fi 12Vcc (când se utilizează o sursă externă conectată la rețeaua publică de curent alter- nativ) sau 24Vcc (când se utilizează panouri fotovoltaice).
Același dispozitiv SmartGWay se utilizează și în cazul soluției KappaCSmart pentru transmiterea datelor la serverul de aplicație.
Pe scurt Opțiunea pentru tehnologia LoRa conferă fimei Syswin Solutions oportunitatea obținerii unor aplicații într-un domeniu emergent cum este Smart City: SysTraffic, SysParking, KappaCSmart. Acestea sunt bazate pe comunicațiile sigure, bidirecționale, cu putere redusă, pe distanțe lungi, oferite de o tehnologie atractivă atât prin servicii de rețea gratuite, cât și prin plăți. Semnalele sale wireless pot penetra solul și pot ajunge la distanțe mari, furnizând pachete mici de date către și de la mai multe dispozitive noduri de joasă putere. Acestea nu sunt singurele aplicații dezvoltate de Syswin Solutions pe baza tehnologiei LoRa, una dintre ele fiind tangențial amintită mai sus; le vom prezenta pe fiecare în viitoarele ediții ale revistei Electronica Azi.
Autori: Adrian Zărnescu, Răzvan Ungurelu, Gaudenţiu Vărzaru
Articol preluat din revista Electronica Azi : https://www.electronica-azi.ro/2019/05/01/syswin-solutions-promoveaza-aplicatii-smart-city-pe-baza-tehnologiei-lora/?mag=1
Comments