top of page

Syswin, furnizor de soluţii IoT pentru agricultură, a făcut 3,5 mil. lei în 2023 cu SysAgria şi speră la o creştere de 50% pentru 2024 din implementarea digitalizării în ferme

Updated: Apr 25




Răzvan Ungurelu, general project manager al SysAgria: Noţiunea de „an agricol normal“ nu mai este de actualitate, ci deja anormalitatea a devenit normalitate.


Compania Syswin Solutions, furnizor de soluţii integrate de tip Internet of Things, speră la o cifră de afaceri de peste 5 milioane de lei în 2024 pentru SysAgria, un sistem inteligent de monitorizare şi control în timp real al parametrilor din aer şi sol. Cea mai mare parte din creşterea de 50% a veniturilor faţă de anul precedent va veni din implementarea proiectelor de digitalizare în fermele româneşti.


„În anul 2023, SysAgria a realizat o cifră de afaceri de 3,5 milioane de lei, anticipându-se o expansiune de 50% pentru anul 2024. Această creştere este prevăzută să provină atât din evoluţia organică a afacerii, cât şi din implementarea proiectelor de digitalizare sprijinite prin finanţări din programele AFIR (Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale – n. red.) şi APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - n. red.), alături de iniţierea unor parteneriate strategice la începutul acestui an“, a spus Răzvan Ungurelu, general project manager al SysAgria, într-un interviu acordat pe e-mail pentru ZF.


El spune că există deschidere din partea fermierilor pentru digitalizare, mai ales că în ultimii trei ani din cinci a fost secetă (în anumite zone, izolat, au fost inundaţii), iar aplicaţia SysAgria, prin monitorizarea şi identificarea condiţiilor meteo specifice microclimatului unei zone, primesc date actualizate.


„Această capacitate de a afişa parametrii monitorizaţi în timp real este un beneficiu direct şi tangibil“, a întărit el.


Prin furnizarea unei prognoze meteo pentru 30 zile şi alerte de fenomene severe ultra-locale, fermierii pot anticipa şi planifica mai bine activităţile agricole. De exemplu, ei pot decide să amâne irigatul sau aplicarea de îngrăşăminte în aşteptarea unei ploi prevăzute sau să ia măsuri preventive împotriva eroziunii în cazul unor prognoze de ploi torenţiale.


Totodată, sunt avertizaţi asupra riscului de boli şi dăunători, lucru ce contribuie la protejarea culturilor prin posibilitatea aplicării tratamentelor fitosanitare înainte de a suferi daune semnificative. „Fermierii pot reduce utilizarea pesticidelor şi a îngrăşămintelor, intervenind doar când este strict necesar, ceea ce duce la o reducere a costurilor şi la o agricultură mai sustenabilă.“


Cum influenţează tehnologia performanţa unei ferme?

„Pentru anul agricol septembrie 2022 - august 2023, condiţiile meteo fluctuante din România, incluzând perioade de secetă şi precipitaţii neobişnuite, au reprezentat o provocare majoră pentru fermieri. Utilizatorii platformei SysAgria au avut însă un avantaj strategic semnificativ prin capacitatea de a răspunde dinamic la aceste condiţii“, a spus Ungurelu.


El a adăugat că este important de menţionat faptul că în ultimii ani, fermierii se confruntă cu provocări an de an, iar „noţiunea de «an agricol normal» nu mai este de actualitate, ci deja anormalitatea a devenit normalitate“.


În aceste condiţii, cu diferite provocări an de an, cu inputurile agricole cu preţuri în creştere şi cu preţul cerealelor greu de prezis, profitabilitatea culturilor rămâne o provocare permanentă şi o administrare inteligentă, de precizie, cu aplicarea fertilizanţilor şi a produselor de protecţia plantelor în momentele optime culturii, cum este soluţia SysAgria, reprezintă un sprijin. „Datele SysAgria au permis un răspuns rapid la condiţiile de secetă pedologică prin optimizarea irigaţiilor şi a aplicării îngrăşămintelor, în special în regiunile Dobrogea şi Moldova, unde deficitul de umiditate a fost mai pronunţat“, a subliniat el.


De altfel, prin măsurarea umidităţii solului şi a nivelurilor de NPK (azot, fosfor, potasiu), fermierii au aplicat îngrăşăminte în momentul optim, evitând supra-aplicarea sau deficitul. „Aceasta este crucială în fazele critice de dezvoltare ale grâului, cum ar fi înrădăcinarea, înfrăţirea şi înflorirea, unde nutriţia adecvată poate influenţa direct randamentul.“


Care sunt costurile pentru aplicaţia SysAgria?

„Investiţia iniţială pentru soluţia SysAgria, incluzând costul senzorilor şi licenţa pentru platformă, este detaliată în trei categorii de oferte: pachetul meteo disponibil de la 3.590 de euro, varianta meteo cu alerte de boli şi dăunători cotată la 4.950 de euro, şi soluţia integrală care cuprinde meteo, alerte pentru boli şi dăunători, plus modulul de analiză dinamică a solului SysCrop NPK, este evaluată la 7.890 euro“, au explicat reprezentanţii companiei.


Totuşi, ei spun că deşi pare scumpă la prima vedere, ROI, o abreviere pentru „Return on Investment“, adică rata de recuperare a investiţiei este una bună. Spre exemplu, la grâu, prin utilizarea datelor de la senzorii SysAgria, fermierul poate reduce utilizarea de fertilizanţi cu 10% pe un teren agricol de 100 de hectare şi dacă costul mediu pentru fertilizanţi este de minimum 200 euro/ha/an, economiile anuale ar fi de 2.000 de euro. Apoi, tehnologia SysAgria ajută la diminuarea utilizării pesticidelor cu 15% prin avertizări timpurii şi intervenţii ţintite, şi duce la economii de 1.500 de euro, iar prin îmbunătăţirea productivităţii cu 5%, sporul de venituri ar fi de 5.000 de euro.

„În concluzie, utilizarea tehnologiei SysAgria conduce la o reducere semnificativă a costurilor operaţionale într-o fermă. Cu economii de 2.000 de euro pe an la fertilizanţi şi de 1.500 de euro la pesticide pentru o fermă de 100 de hectare, suma economisită totalizează 3.500 de euro anual. Aceste economii sunt substanţiale, mai ales că costurile cu îngrăşămintele şi pesticidele reprezintă peste jumătate din cheltuielile operaţionale ale unei ferme. Prin scăderea cu 10% a utilizării fertilizanţilor şi cu 15% a pesticidelor“, a spus Angelo Nicolae, membru al consiliului consultativ al SysAgria.


Angelo Nicolae are o carieră de peste două decenii în agrobusiness, în funcţii de management de înalt nivel. În prezent, el este general manager la Blue Ocean Strategy, funcţie pe care o ocupă din ianuarie 2017. A fost country manager pentru Fall Creek şi anterior general manager al Ogorul Retail şi al grupului Brise.


Ce câştig dacă sunt fermier cu 1.000 ha de cereale şi nu doar cu 100 ha?

„Estimăm că fertilizarea precisă bazată pe datele SysCrop NPK poate reduce costurile cu îngrăşămintele cu până la 20% datorită aplicării ţintite şi reducerii risipei. Prin implementarea fertilizării cu rată variabilă, bazată pe analize precise ale solului efectuate de SysCrop NPK, fermierul cu 1.000 de hectare de cereale poate economisi semnificativ la nivelul costurilor cu îngrăşămintele“, au explicat reprezentanţii companiei de tehnologie.


Soluţia SysAgria se bazează pe trei module principale, dintre care unul este dedicat analizei solului. Acest modul foloseşte senzori pentru măsurarea umidităţii, compoziţiei chimice şi a altor parametri critici ai solului la adâncimea relevantă pentru zona de explorare a rădăcinilor fiecărui tip de plantă.


SysCrop NPK 7in1 wireless, parte a soluţiei SysAgria, funcţionează prin monitorizarea în timp real a compoziţiei solului, folosind tehnologie avansată pentru a măsura parametrii cheie relevanţi în agricultură precum temperatura, umiditate, EC, pH şi azot, fosfor şi potasiu în sol.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.04.2024


16 views0 comments
bottom of page